Kisiel z dyni i pomarańczy. Prosty przepis na domowy deser
Najczęściej sięgamy po gotowy kisiel z torebki. Jest tani i łatwy w przygotowaniu. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, zrób tym razem własny kisiel. Zrobienie najprostszej wersji jest tak samo łatwe i szybkie, jak tego kupnego. Korzyści są nieporównywalne, bo to ty od początku do końca masz wpływ na skład swojego deseru.
Czym jest kisiel
Kisiel to półpłynny deser przygotowany z soku lub gotowanych owoców i zagęszczony mąką ziemniaczaną. Skrobia pęcznieje w płynie podczas podgrzewania i zagęszcza go. Kisiel można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Poziom jego gęstość i żelowej konsystencji zależy od ilości dodanej mąki ziemniaczanej.
Czy kisiel jest zdrowy?
To lekki i pożywny deser, który podaje się nawet rekonwalescentom i małym dzieciom. Gotowane krótko owoce i owocowe przeciery sprawiają, że jest pełen witamin i mikroelementów. Delikatny kisiel zadziała osłaniająco na żołądek i pomoże uporać się z lekkimi niestrawnościami.
Podstawowy przepis na kisiel
Kisiel robi się z wywaru z gotowanych owoców lub przecieru z owoców. Można do owocowego wywaru dodać także całe owoce i nie przecierać ich. Kluczem do przygotowania deseru jest mąka ziemniaczana. Zasada jest prosta: na litr płynu daje się zwykle 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Do tego cukier, według własnego uznania, w zależności od tego, jak słodkie desery lubimy. Ważne: mąkę ziemniaczaną zawsze najpierw trzeba rozrobić w zimnej wodzie (dokładnie tak samo, jak kisiel z torebki), a dopiero potem wmieszać w gotujący się wywar z owoców. Ze smakami deseru warto eksperymentować. My proponujemy jesienną, pożywną i pełną witamin wersję z dynią, pomarańczą i rozgrzewającymi przyprawami.
Przepis: Kisiel z dyni i pomarańczy
Rozgrzewający deser na jesienne dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- szklanka wody
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
- szczypta chili
- laski cynamonu i gwiazdki anyżu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj dynię i pomarańczePomarańcze dobrze umyj i zetrzyj z nich skórkę (bez białej warstwy). Obierz owoce i wyfiletuj. Zmiksuj na gładko blenderem razem z puree z dyni i sokiem z cytryny. Puree dyniowe zrobisz, gotując dynię do miękkości lub piekąc ją w piekarniku, a następnie miksując na gładko.
- Ugotuj kisielDo garnka wrzuć mus dyniowo-pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy, chili, cynamon i cukier. Zagotuj wszystko, a w tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrób dokładnie w chłodnej wodzie. Dodaj wodę z mąką do garnka i gotuj, mieszając przez kilka minut. Jeśli kisiel jest zbyt gęsty, możesz dodać więcej wody lub rozrzedzić go sokiem pomarańczowym. Jeśli wolisz gęstszy, wystarczy dodać więcej mąki ziemniaczanej (zawsze najpierw rozrobionej z zimną wodą).
- Podaj kisielKisiel możesz podawać na zimno i na ciepło. Przelej kisiel do miseczek lub szklanek. Podaj udekorowany laską cynamonu i gwiazdką anyżu.